Кино-литературният фестивал CineLibri традиционно организира галасъбития в знак на уважение към културното

...
Кино-литературният фестивал CineLibri традиционно организира галасъбития в знак на уважение към културното
Коментари Харесай

От Япония до Бразилия: Филми и литературни творби от цял свят на CineLibri 2019

Кино-литературният фестивал CineLibri традиционно провежда галасъбития в символ на почитание към културното разнообразие и установяването на интернационални партньорства.

Вярно на тази идея, петото издание на CineLibri ще сервира на публиката особено подбрани кино акомодации и литературни произведения, представляващи културите на Испания, Португалия, Швеция, Израел, Германия, Франция, Унгария, Бразилия, Ирландия, Япония и Италия.

Събитията ще се състоят в наличието на посланици и културни аташета на съответните страни, а част от творбите ще бъдат показани персонално от техните режисьори, киносценаристи, писатели и продуценти.

Още на 6 октомври у нас идват продуцентът Рик Дъгдейл и уважаваният шведски режисьор Даниел Алфредсон, прочут с екранизациите си по книги от поредицата „ Милениум ” на Стиг Ларшон.

Даниел Алфредсон

Те ще открият премиерата на кино лентата „ Смъртта на един създател ”, проведена в границите на Шведската седмица в София.

Бен Кингсли извършва основна роля в този замайващ трилър за виновност и възмездие, въодушевен от сборника с разкази и новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите престъпни създатели на Швеция. Събитието ще се организира в кино Люмиер Лидл от 17:30 ч.

На 7 октомври от 20:00 ч. в Дома на киното ще се състои испанска галавечер с прожекция на кино лентата „ Последствията на гнева ” в наличието на създателя на книгата „ Слабостта на болшевика ” Лоренцо Силва, който е и сценарист на екранизацията.

Лоренцо Силва

Романът е завладяващ микс от съспенс и трагикомедия, номиниран е за една от най-престижните литературни награди в Испания и има статут на безспорна класика.

Филмът пресъздава едно извънредно другарство, зародило се при още по-необичайни условия, и прераснало в мощно прочувствена и трагична връзка. Събитието се реализира в съдействие с Посолството на Испания в София и Институт Сервантес.

Специален посетител на Португалската галавечер, планувана за 11 октомври, е Рита Азеведо Гомес. Тя ще показа своя филм „ Португалката ” – зрелищна историческа драма, която е част от конкурсната стратегия и ще се бори за премията за най-хубава екранизация.

„ Португалката ”

Вдъхновен от цикъла с психически новели „ Три дами “ на Роберт Музил, филмът опиянява с неповторим кинематографичен заряд. 

Специален посетител на CineLibri 2019 е изтъкнатият публицист А. Б. Йехошуа, спряган като „ израелския Фокнър ”.

А. Б. Йехошуа

Той идва в София за българската премиера на романа „ Жената от Йерусалим ”, която ще се състои на 17 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното и ще бъде съпроводена с прожекция на едноименната екранизация, спечелила възторзите на рецензията.

„ Жената от Йерусалим ”

Зрителите ще могат да се насладят и на темпераментна бразилска галавечер с прожекция на „ Невидимият живот на Еуридисе Гузмао ”, учреден на едноименната приказна сага на Марта Баталя.

Филмът се отличава с виртуозна постановка и операторско майсторство и неслучайно се увенча с Награда в категория „ Особен взор ” от филмовия фестивал в Кан 2019.

" Невидимият живот на Еуридисе Гузмао ”

Специално внимание заслужава и италианската галавечер, чийто фокус е филмът „ 5 е съвършеното число ”, основан въз основа на паметния комикс на Игор Тувери. Тук звездите на италианското кино Тони Сервило и Валерия Голино си партнират ослепително, а създателят на книгата застава зад камерата за първи път. 

„ 5 е съвършеното число ”

Японската галавечер включва прожекция на „ Сладка бобена паста ” по романа на Дуриан Сукегава.

Копродукция на Япония, Франция и Германия, филмът на Наоми Кавасе е ювелирно хубав и трогателен, има голям брой награди и номинация в категория „ Особен взор ” от кинофестивала в Кан 2015. Събитието ще се състои на 18 октомври от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център в границите на 30-ите Дни на японската просвета в България.

Ирландската галавечер ще напомни кино лентата на Нийл Джордан „ Закуска на Плутон ” по едноименния разказ на Патрик Маккейб.

Книгата става бестселър №1 в Ирландия през 1998 година, оглавява класациите за продажби месеци наред и е номинирана за премията „ Ман Букър ”. Унгарската галавечер ще бъде съпроводена с прожекция на „ Гласът на неговия стопанин ” по романа „ Гласът на Бога ” на полския публицист фантазьор и визионер Станислав Лем.

Не по-малко забавна е и галавечерта, отдадена на Германия – ще забележим екранизация на златния бестселър на Даниел Келман „ Измерването на света ”, с която означаваме 250 години от рождението на Александър декор Хумболт.

На 11 октомври във Френския културен институт е формалната премиера на „ Терапия за мизантропи ” на режисьора Гийом Никлу, която ще стане мотив за полемика върху творчеството на Мишел Уелбек, една от звездите във кино лентата.

Готвим и вечер, отдадена на „ мистерията ” Карл Лагерфелд - една от най-значимите и харизматични фигури в международната мoдна промишленост.

Билети за всички прожекции и съпътстващи срещи феновете ще могат да закупят от съответните кинозали и артпространства, както и онлайн от формалната страница на фестивала:.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР